Nizza, Ranska – Parhaat top 10 nähtävyydet

Nizza, Ranska
Nizza
Photo Credits: joe57spike
Distribution license for the photoRanskan kaakkoisosassa sijaitseva, Pariisin jälkeen maan toiseksi suosituin lomakaupunki Nizza (Nice), kuuluu Ranskan Rivieran alueeseen. Lähellä Italian rajaa sijaitsevaan Ranskan Rivieraan kuuluu Nizzan lisäksi kaupungit Cannes, Saint-Tropez ja Monacon ruhtinaskunta. Rantabulevardien, pitkien hiekkarantojen, vanhan ranskalaisen kulttuurin ja arkkitehtuurin, sekä rennon kosmopoliittinen Nizza on noin 350 tuhannen asukkaan kaupunki (metropolialueineen noin miljoona asukasta). Kaupunki perustettiin ja ennen ajanlaskumme alkua, ja se on kuulunut vuosisatojen saatossa muun muassa roomalaisten ja Sardinian kuningaskunnan hallintaan. Vuonna 1860 Nizzan hallinta siirtyi lopulta Ranskalle, josta lähtien kaupunki on ollut erityisesti ranskalaisten ja italialaisten lomailijoiden suosiossa.

Vaikka Nizza onkin suosittu rantalomakohde, se tarjoaa vierailijalle myös tuhdin annoksen kulttuuria lukuisten museoiden ja monien barokki- ja renessanssiajan kirkkojen kautta. Nizzan alueella on myös idyllinen keskiaikainen vanhakaupunki. Kaupunki on myös luontonsa puolesta hyvin kaunis ja Nizza onkin yksi vehreimmistä kaupungeista Euroopassa. Nizzassa voi nauttia ravintoloiden monipuolisia ja laadukkaita ruokia sekä juomia, mutta ne ja muut ostokset kannattaa hankkia muualta kuin kaikkein keskeisimmiltä paikoilta, sillä hintaerot ovat todella huomattavia esimerkiksi rantaravintolan ja turistikatujen ulkopuolisten paikkojen välillä.

Nizza kuuluu lempeän välimeren ilmaston vyöhykkeeseen, ja kesät alueella ovat lämpimiä ja kuivia ja talvet viileitä ja kosteita. Kesällä ja varsinkin elokuussa lämpötila on yleensä päivällä yli 30 plusastetta ja talviaikaan 10-15 plusasteen välillä.

La Promenade des Anglais -rantabulevardi, Nizza
Promenade des Anglais
Photo Credits: pandemia
Distribution license for the photo

Kahdeksan kilometrin mittainen palmujen katveessa kulkeva Promenade des Anglais on Nizzan tunnetuimpia maamerkkejä. Aina vanhaan satamaan asti vievällä rantabulevardilla voi nauttia todella kauniista maisemista ja turkoosinvärisestä merestä. Promenade des Anglais on rakennettu vuonna 1820 ja se on pääasiassa kävelytie, mutta suosittu myös esimerkiksi pyöräilijöiden ja hölkkääjien keskuudessa. Hienojen merimaisemien vastapainona rantabulevardin toisella puolella voi katsella reheviä vuorimaisemia. Promenade des Anglaisin varrella on paljon kauppoja, kahviloita ja ravintoloita.

Nizzan rannat, Nizza
nice beach
Photo Credits: Experiencias de viagem de 1 Brasileiro
Distribution license for the photo

Melkein kaikki Nizzan ranta-alueet ovat kaartuvalla lahden rannikolla lentokentän ja rantabulevardin loppupään välillä. Ranta ei ole hiekkaa, vaan pieniä kiviä. Ranta-alueet on jaettu maksullisiin ja yleisiin rantoihin. Suurin osa rannasta on maksullista, mutta maksu ei ole hirveän suuri. Maksullisilla rannoilla myös tarjotaan ruokaa ja juomaa, ja niiden WC:t ja suihkut ovat siistejä. Näillä rannoilla myös aurinkotuolin, pedin ja varjon saa käyttöönsä. Koska rantaviivaa riittää, rannoilla ei ole hirveää tungosta paitsi parhaaseen sesonkiaikaan kesällä. Rannalla maatessaan voi bongailla vaikkapa lentokoneita, jotka laskevat ja nousevat taivaan sineen muutaman minuutin välein.

Venäläinen ortodoksikatedraali, Nizza
russian cathedral nice
Photo Credits: mpd01605
Distribution license for the photo

Pyhän Nikolain katedraali (Cathédrale Orthodoxe Russe St-Nicolas à Nice) on yksi kauneimpia rakennuksia koko Ranskan Rivieran alueella. Tzarewitch-bulevardilla, lähellä Nizzan rautatieasemaa sijaitseva kirkkorakennus oli aikaisemmin pienempi, mutta sitä alettiin laajentaa 1800-luvun puolen välin jälkeen kristinuskon levitessä kansalaisten keskuuteen. Katedraalin avajaiset pidettiin vuonna 1912, ja rakennus on edelleen yksi merkkittävimmistä venäläisistä katedraaleista Venäjän ulkopuolella. Katedraali rakennettiin venäläisen Tsaari Nikolai II:n toimesta pian sen jälkeen kun venäläiset alkoivat asuttaa aluetta. Arkkitehtuurisesti loistelias tiilestä ja marmorista rakennettu rakennus pitää sisällään useita taidokkaasti tehtyjä kristinuskoon liittyviä ikoneja. Katedraalin kullatut sipulinmuotoiset kupolit näkyvät jo kaukaa.

Vanhakaupunki, Nizza
vieux old town nice
Photo Credits: margaritanitz
Distribution license for the photo

Nizzan viehättävä keskiaikainen Vanhakaupunki (Vieux Nice) on merkittävä osa Nizzaa, ja sen mutkaisten pikkukujien varsien vierellä seisoo useita pastellinvärisiä vanhoja taloja joista useat ovat hyväkuntoisia barokkirakennuksia. Talojen ikkunoiden ulkopuolella kuivatetaan pyykkiä ja kadulla voi tuntea monista taloista leijuvan vastavalmistetun ruuan tuoksun. Alueella on myös kauniita renessanssiajan kirkkoja. Nostalginen Nizzan Vanhakaupunki on erityisesti turistien suosiossa ja kujien varsilta löytyy jos jonkinmoista kojua ja kahvilaa. Lähellä rantaa keskeisellä paikalla sijaitseva alue on kuitenkin onnistunut säilyttämään aidon idyllisen tunnelmansa.

Cours Saleya -tori, Nizza
cours saleya
Photo Credits: Mountjoy
Distribution license for the photo

Cours Saleyan kukka- ja ruokatori kuuluu olennaisena osana Nizzan Vanhaankaupunkiin. Maanantaisin paikalla voi etsiä kiinnostavia antiikkitavaroita, muita aikoina torilla myydään kaikenlaista tavaraa, kukkia, hedelmiä, kalaa, eksoottisia mausteita ja muita elintarvikkeita. Kaikki myytävä on hyvänlaatuista, eikä mitään ole pakko ostaa: Cours Saleya on mukava paikka vaikkapa nauttia hämärtyvästä illasta ja hyvästä ravintola-ateriasta.

Le Château -linnakukkula, Nizza

Photo Credits: CHRIS230
Distribution license for the photo

Château tarkoittaa suomeksi linnaa, mutta sillä tarkoitetaan Nizzassa olevaa korkeaa kukkulaa jossa on jäljellä 1700-luvulla raunioituneen linnan jäännökset. Lähellä Vanhaakaupunkia kohoavalle kukkulan huipulle on matkaa yli 200 porrasaskelmaa, mutta ylös pääsee myös hissillä. Ylhäältä kukkulalta on hieno näkymä alas merelle ja kaupunkiin. Alueella on kaunis puisto, lasten leikkipaikka, pari kahvilaa, vesiputouksia ja suuri hautausmaa.

Place Massena -keskusaukio, Nizza
Place Massena nice
Photo Credits: mars_k2
Distribution license for the photo

Place Massena on Nizzan sydän ja keskuspaikka, jossa on suihkulähteitä, patsaita, kukkaistutuksia, kahviloita ja kauppoja. Paikka on suosittu virkistysalue, jonne mennään tapaamaan ihmisiä tai muuten vain ottamaan rennosti. Place Massena perustettiin vuonna 1832, jonka jälkeen aukiota kutsuttiin monilla eri nimillä kunnes se sai pysyvän nimensä vuonna 1852 erään merkittävän nizzalaisen mukaan.

Matisse-museo, Nizza
Musee Matisse nice
Photo Credits: bchookang
Distribution license for the photo

Musée Matisse on yksi Nizzan kiehtovimmista museoista. Museo esittelee laajan kokoelman Henri Matissen (1869-1954) töitä koko hänen uransa varrelta. Näyttävään kokoelmaan kuuluu maalauksia, piirustuksia ja kuvaveistoksia. Matisse oli kuuluisa taiteilija jo eläessään ja hän asui Nizzassa elämänsä viimeiset 37 vuotta, samassa kauniissa 1600-lukulaisissa punaisessa huvilassaan joka toimii nykyään hänen töitään esittelevänä museona. Talon ulkoseinän ikkunat eivät ole oikeita, vaan ne on maalattu. Satojen töiden lisäksi Musée Matissessa on myös kirjakokoelma, jonka kirjat Matisse on kuvittanut.

Marc Chagall -museo, Nizza
chagall museum nice
Photo Credits: Rosino
Distribution license for the photo

Musée National Message Biblique Marc Chagall on maailmanlaajuisesti hyvin tunnettu museo Nizzassa. Museo sijaitsee kukkulalla Cimiezin alueella. Marc Chagall (1887-1985) oli valkovenäjänjuutalainen kuuluisa taidemaalari, joka asui osan elämästään Ranskassa. Chagallin usein surrealismiin taipuvaiset työt ovat pidettyjä varsinkin niiden lämminhenkisyyden ja värikkyyden ansiosta. Marc Chagall -museo esittelee hienon kokoelman taiteilijan töitä, joista ainakin osan Chagall itse on ripustanut seinille. Maalaukset ovat teemoiltaan raamatullisia, ja suurikokoisten töiden värien kirkkaus ja täyteläisyys ovat harvinaisen miellyttäviä. Museon on sanottu olevan itsessään viesti elämän ja ihmiskunnan kauneudesta. Museon ulkopuolella on puutarha, jossa on pieni kahvila.

Monument aux Morts, Nizza
Monument aux Morts nice
Photo Credits: M_Eriksson
Distribution license for the photo

Merta vasten seisova merkittävä monumentti kunnioittaa nizzalaisia, jotka kuolivat toisessa maailmansodassa. Valkoiseen kiveen on kaiverrettu yli 3600 sodassa kaatuneen nimet ja monumentin ”ikuinen tuli” palaa jatkuvasti luoden paikalle varsinkin hämärän aikaan kunnioitusta herättävän tunnelman. Vaikuttavan näköisen monumentin keskellä on suuri uurna ja kiveen on taottu korkokuvia.

Phoenix-puiston kasvihuone, Nizza
Lähellä Nizzan lentokenttää sijaitseva seitsemän hehtaaria suurelal Parc Phoenix pitää sisällään euroopan suurimman kasvihuoneen. Yli 25 metriä korkeassa kasvihuoneeseen on muun muassa perhoshuone, orkideaistutuksia, vesipuutarhoja eri ilmasto-olosuhteisiin perustettuina. Eksoottisista kasveista pääsee nauttimaan alueittain jaetun teemamusiikin ja äänitehosteiden soidessa taustalla.