Pattaya, Thaimaa – Parhaat top 10 nähtävyydet

Pattaya, Thaimaa
Pattaya
Photo Credits: Wolfiewolf
Distribution license for the photoPattaya sijaitsee Thaimaan kaakkoisosassa suuren Siaminlahden rannalla lahden poukamassa. Kaupungissa asuu virallisesti noin 120 tuhatta asukasta, mutta luku on oikeasti moninkertainen sillä esimerkiksi osa asukkaista on muuttanut asumaan Pattayalle vaikka ovatkin kirjoilla muualla. Pattaya on ollut jo kauan yksi Thaimaan suosituimpia lomakohteita, ja alueella vierailee vuosittain useita miljoonia turisteja. Pattaya oli vielä sata vuotta sitten tavallinen kalastajakylä, mutta 1960-luvulla maan keskiluokka (lähinnä bangkokilaisia) alkoi lomailla alueella. Myöhemmin myös Vietnamin sotaan osallistuneet amerikkalaiset sotilaat alkoivat käydä vapaa-ajallaan Pattayalla.

Pattaya on tunnettu seksiturismistaan, mutta tätä mainetta on yritetty puhdistaa muun muassa tekemällä kaupunkia sopivaksi myös lapsiperheille. Pattaya on erityisesti rantalomakohde, jonka lähistöllä olevien saarien tuntumaan voi myös mennä esimerkiksi sukeltelemaan. Pattayan kaupunki ei ole erityisen kaunis kaikilta osiltaan, ja sen liikennekin on ruuhkainen ja kaaosmainen. Ruoka, juoma, tavarat ja muut asiat ovat thaimaalaiseen tapaan tunnetusti suomalaisen näkökulmasta erittäin edullisia. Pattayalla on lämpöasteita päivisin keskimäärin 25-35 astetta ympäri vuoden. Pattayan rannoista tunnetuimmat ovat Pattaya Beach ja Jomtien Beach.

Jomtien Beach, Pattaya
Jomtien Beach Pattaya
Photo Credits: honey-bee
Distribution license for the photo

Jomtien- (tai Jompthien) ranta sijaitsee parin kolmen kilometrin päässä Pattayasta etelään Khao Pratamnak -kukkulan takana. Jomtien Beachin vesi on puhdasta, ja merelle pääsee myös veneilemään tai ajelemaan vesiskootterilla. Upean pitkän hiekkarannan äärellä on kahviloita, ravintoloita, bungalow-majapaikkoja, hotelleja ja erilaisia huoneistoja, joissa asuu eläkeläisiä ja muita pitkäaikaisia alueen asukkaita. Auringonpalvojien ja pitkien aurinkotuolirivien lisäksi alueen luonto on täällä rehevintä koko Pattayan alueella.

Nong Noochin trooppinen kasvitieteellinen puutarha, Pattaya
Nong Nooch Tropical Botanical Garden Pattaya
Photo Credits: travlinman43
Distribution license for the photo

Nong Nooch Tropical Botanical Garden on suurin kasvitieteellinen puutarha Kaakkois-Aasiassa. Suurella ja kauniilla puistomaisella alueelta on muun muassa thaimaalainen orkideakokoelma, yli 300 kukkalajia esittelevä kokoelma kukkia joka puoleta maailmaa, suuri kääpiöpuukokoelma, eurooppalaistyylinen puutarha patsaineen, suuri eksoottinen perhoskokoelma, 50000 kukkaa ja kasvia käsittävä kukkula, kaktuspuutarha ja tekojärvi. Nong Noochilla järjestetään myös paljon erilaisia esityksiä. Elefantti-show on yksi tunnetuimmista.

Totuuden pyhäkkö, Pattaya
Sanctuary of Truth Pattaya
Photo Credits: Swami Stream
Distribution license for the photo

Prasat Sut Ja-Tum (Sanctuary of Truth) on kokonaisuudessaan puusta valmistettu valtava jykevärakenteinen temppeli, joka sijaitsee Pattayan pohjoisosassa. Kaiverruksin koristeltu 105 metriä korkea temppelirakennus on rakennettu ihmiskunnan uskonnollisten ja filosofisten totuuksien kunniaksi. Puisen temppelin jyhkeä rakenne on rakennettu kestämään kuumaa auringonpaistetta ja kovaa tuulta. Temppelin sisälle pääsee myös vierailemaan.

Pattaya Park Tower, Pattaya
Jomtien-rannan ylväs maamerkki on korkea Pattaya Park Tower, jossa on 56 kerrosta. Ylös näköalapaikalle pääsee yhdessä minuutissa ihailemaan huikeita joka puolella avautuvia maisemia. Tornista näkee hyvin muun muassa Pattayan kaupungin, Pattaya Beachin, Jomtien Beachin ja Ko Lan -saaren, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä merellä. Pattaya Park Tower toimii osana viihdekeskusta, johon kuuluu myös vesipuisto ja vuoristorata.

Mini Siam and Mini Europe, Pattaya
Mini-Thaimaa ja Mini-Eurooppa on thaimaalaisten ja eurooppalaisten kaupunkien ja tunnettujen rakennusten pienoismalleista koostuva suurehko alue ja nähtävyys. Vehreällä ulkoilma-alueella sijaitseva pienoismallikokoelma esittelee muun muassa tärkeitä historiallisia paikkoja maapallolla aina antiikin ajoista nykypäivään. Opetukselliseen sisältöön panostava Mini Siam and Mini Europen alueen kiertämiseen ja pienoismalleihin tutustumiseen saa varata aikaa ainakin pari kolme tuntia.

Million Years Stone Park & Pattaya Crocodile Farm, Pattaya
Pattayan kivipuisto ja krokotiilifarmi sijaitsee parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Pattayan keskustasta. Luonnonmukaisiin olosuhteisiin kehitetty alue on pinta-alaltaan noin 70 x 70 metriä, ja se pyrkii esittelemään eläimien, kasvien ja mineraalien sopusoinnun ja yhteiselon. Eksoottisista kasveista ja kivimuodostelmista koostuvan alueen kiehtovimmat nähtävyydet ovat fossiloidut kasvit miljoonan vuoden takaa, kaksisataa vuotta vanha thaimaalainen kääpiöpuu, krokotiiliallas ja albinokarhut, elefantit ja hevoset.

Underwater World Pattaya, Pattaya
Pattayan merimaailma Underwater World Pattaya on suurin ja modernein meriakvaario Aasiassa. Se sijaitsee Pattayan eteläosassa. Noin sadan metrin mittainen ja paksusta akryylilasista rakennettu tunnelimainen käytävä esittelee yli 200 lajia eri merenelävää maapallon eri paikoista. Hain ja piikkirauskun risteytys lapiopäärausku lienee yksi kaikkein kiehtovimmista eläimistä akvaariossa. Lasin takana uiskentelee kaikkiaan yli 4000 meressä elävää eläintä, joista suuri osa on kaloja.