Phuket, Thaimaa – Parhaat top 10 nähtävyydet

Phuket, Thaimaa
Phuket
Photo Credits: Allerina & Glen MacLarty
Distribution licensePhuket on Thaimaan suurin saari, joka sijaitsee Thaimaan eteläosassa. Paratiisimaisen saaren pinta-ala on noin 540 km2 ja saarella asuu noin 600000 asukasta. Phuket on erittäin suosittu rantalomakohde ja se elää lähes pelkästään turismista. Parasta antia saarella ovat rannat ja saaret, mutta myös arkkitehtuuriin, sademetsiin ja saaren eläimiin kannattaa tutustua. Rannat ovat upeita, ja mereen kelpaa mennä uimaan tai vaikka pidemmälle sukeltamaan. Saarien seinämät ovat usein jyrkkiä ja saaret ovat vaikuttavan näköisiä.

Keskilämpötila Phuketissa on 25-40 lämpöastetta ympäri vuoden. Saari kuuluu trooppiseen monsuunivyöhykkeeseen, jossa kuumimmat jaksot ajoittuvat huhti-toukokuuhun ja syys-lokakuuhun. Hyvä ajankohta matkustaa Phuketiin on lokakuu-maaliskuu, jolloin lämpötila on yleensä alle 30 astetta. Phuketin pinta-alasta 70% on metsän peitossa, josta suuri osa on sademetsää. Phuketin väestöstä suurin osa on muslimeja ja kiinalaisia. Phuketin yöelämä varsinkin suosituimmilla alueilla, kuten esimerkiksi Patong Beachilla on villiä, ja ilman naisseuraa liikkeellä olevat miehet voivat hetkessä todeta thai-tyttöjen avoimen suhtautumisen läheisyyteen.

Phuket FantaSea, Phuket
Phuket FantaSea
Photo Credits: -just-jen-
Distribution license for the photo

Phuket FantaSea teemapuisto on varmastikin yksi Phuketin suosituimmista vierailukohteista. Las Vegas-tyylinen suuri viihdytyskeidas pitää sisällään ravintoloita, kauppoja, pelihalleja, maailman suurimman, 4000 istumapaikan buffetin, karnivaalimeininkiä, käsitöitä ja hienon teatterirakennuksen. Phuket FantaSea sijaitsee Kamala-lahden alueella ja tarjoaa ennen kaikkea huikean show’n iltaisin. Tähän esitysten sarjaan kuuluu akrobatiaa, tulitemppuja, hienoja lavasteita, esityksiä eläinten kanssa, tanssia, laulua, stuntteja ja taikatemppuja. Sisällä teatterisalissa ei saa valokuvata, vaan kamerat kerätään vierailijoilta talteen ennen esitystä.

Patong Beach, Karon Beach, Kata Beach ja muut rannat, Phuket
Patong Beach Phuket
Photo Credits: MyLifeStory
Distribution license for the photo

Phuketin noin viidestätoista hiekkarannasta suosituimmat ovat Patong, Kata, Karon, Surin ja Bang Tao. Kaikki rannat sijaitsevat Phuket-saaren länsirannikolla. Patong Beach on näistä kaikkein vilkkain, jonne on keskittynyt paljon erilaisia kauppoja, kojuja ja ravintoloita. Karon Beach on usean kilometrin mittainen, ja se on Patongia hiljaisempi, mutta jossa kuitenkin on paljon ravintoloita. Kata Noi, Kata Yai ja muut rannat ovat taas huomattavasti Patong Beachia hiljaisempia, ja näiden rantojen läheisyydestä voi olla vaikea löytää palveluita. Suosittua Patong Beachia voi hyvien palveluiden, tapahtumien ja villin yöelämän ansiosta pitää Phuketin keskuspaikkana.

Phi Phi Islands, Similan Island, Koh Bida Nok, Koh Bida Nai ja muut saaret, Phuket
Phi Phi Islands Phuket
Photo Credits: chrisada
Distribution license for the photo

Phuketin läheisyydessä (10-50 km) sijaitsevat saaret ovat erinomaisia sukelluskohteita. Phuketista löytyy noin 50 yritystä, jotka tarjoavat sukellusmatkoja saarten kirkkaaseen, kasvi- ja kalalajirikkaaseen veteen. Tunnetuin saariryhmä lienee Phi Phi -saaret (45 min Phuketista veneellä), jotka ovat pääosin sademetsää. Saariryhmä sijaitsee Phuketin ja Krabin puolessa välissä ja sen pääsaari Phi Phi Don on 8 km pitkä ja 2,5 km leveä. Saarilla on kalastajakyliä, hiekkarantoja, vaelluspolkuja ja myös bungalow-hotelleja. Saarille pääsee lauttalaivoilla ja saarten luoliin järjestetään myös retkiä.

Phang Nga -lahti, Phuket
James Bond Island Phuket
Photo Credits: madaboutasia
Distribution license for the photo

Suosituin veneretki Phuketissa järjestetään koillis-Phuketissa Phang Nga -lahdessa, jossa voi ihastella näyttäviä kalkkikivi- ja kalliomuodostelmia, jotka työntyvät esiin veden alta. Veneretken muita huippukohtia ovat saaret Koh Ping Kan ja Koh Tapu, jotka paremmin tunnetaan James Bond -saarena. Osa Kultainen Ase -elokuvasta kuvattiin vaikuttavan näköisellä saarella. Alueen rannikolla on myös erikoinen Heaven & Hell -patsaspuisto.

Phuket Town, Phuket
Phuket Town
Photo Credits: moaksey
Distribution license for the photo

Phuket-saaren itäosassa sijaitseva Phuket Town on ainakin vierailun arvoinen paikka. Tästä tyypillisestä thaimaalaisesta kaupungista löytyy todella edullisia majapaikkoja myös pidemmäksi ajaksi. Phuket Townissa voi ihastella hyvin säilynyttä vanhaa kiinalais-portugalilaista arkkitehtuuria. Alueella on myös useita eleganteja ja yksityistaisesti muotoiltuja kiinalaisten rakentamia kauppataloja 1800-luvulta. Phuket History Cornerissa voi tutustua vanhoihin historiallisiin valokuviin, esineisiin ja kolonialismin aikaisiin jäänteisiin. Noin 60000 asukkaan Phuket Towniin on hyvä näkymä kaupungin pohjoispuolella sijaitsevalta Khao Rung -kukkulalta.

Wat Chalong -buddhatemppeli, Phuket
Wat Chalong Buddha Temple Phuket
Photo Credits: Jake Keup
Distribution license for the photo

Wat Chalong on tärkein, suurin ja koristelluin buddhatemppeli Phuketin 29 temppelistä. Kertoman mukaan temppelissä palveli aikoinaan kaksi arvostettua munkkia, jotka kehittivät yrttilääkkeitä ja paransivat sairaita. Monet thaimaalaiset tulevat temppeliin ylistämään edesmenneitä munkkeja ja hankkiakseen hyvää onnea. Monet turistit tulevat sammuttamaan tulen sytykkeistä, ja tekevät ns. rituaalin saadakseen esille muun muassa oikeat lottonumerot tässä taianomaisessa paikassa.

Gibboni-apinoiden kuntoutuskeskus, Phuket

Photo Credits: brettmarlow1
Distribution license for the photo

Lähellä Khao Phra Taew -kansallispuistoa sijaitseva gibboni-apinoiden kuntoutuskeskus on perustettu suojelemaan saaren vielä jäljellä olevia valkokätisiä gibboni-apinoita. Alkujaan Phuket-saarella eli suuri määrä gibboneita, mutta useat niistä pyydystettiin ja myytiin lemmikeiksi muualle. Kuntoutuskeskuksessa yleisö pääsee katselemaan apinoiden elämää niiden luonnollisessa ja turvatussa elinympäristössään.

Khao Phra Taew -kansallispuisto, Phuket

Photo Credits: almost marvelous
Distribution license for the photo

Yli 20 neliökilometrin suuruinen Khao Phra Taew National Park sijaitsee Phuketin koillisosassa, jossa on useita sademetsään johtavia patikointiin tehtyjä polkuja. Alueelta löytyy myös Bang Pae ja Ton Sai -vesiputoukset. Sademetsän aluskasvillisuuden seassa elää myös makakiapinoita ja villisikoja. Kansallispuisto on sen verran syrjässä, että siellä tuskin joutuu törmäämään turistilaumoihin.

Laem Promthep -kukkula, Phuket

Photo Credits: 7 july
Distribution license for the photo

Laem Promthep on Phuket-saaren eteläisin kukkula, josta on iltaisin romanttinen näköala kullanväriseen hohtavaan Andamaanien mereen kun aurinko laskeutuu. Paikalle on turha kuvitella pääsevänsä yksin rakkaansa kanssa, sillä paikka on suosittu ja sinne kerääntyy bussilasteittain turisteja joka ilta.

Phuketin museot, Phuket
Sea Shell Museum käsittää ehkä maailman arvokkaimman simpukankuorikokoelman. Pääosa simpukoista on kerätty Phuketin läheisyydestä tai muualta Thaimaasta, mutta edustettuina on kaikki simpukkalajit ympäri maapalloa. Simpukankuoret on lajiteltu järjestelmällisesti. Phuket Rare Stones Museum pitää sisällään erikoisia ja harvinaisia Thaimaasta löydettyjä kiviä. Phuketin kansallismuseossa voi tutkia ikivanhoja käsintehtyjä esineitä ja muun muassa 1700-luvulla käydyn kuuluisan Thalang-taistelun esitystä. Museo esittelee myös Phuketin nykypäivän kulttuuria, tinalouhinnan historiaa ja saaren kiinalaisperäistä kulttuuriperintöä.