Porto, Portugali – Parhaat top 10 nähtävyydet

Porto, Portugali
Porto
Photo Credits: Gaetan Lee
Distribution license for the photoPorto (Oporto) on Portugalin toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee noin 300 kilometriä maan pääkaupungista Lissabonista pohjoiseen, lähellä Atlantin valtameren rannikkoa. Porto on kaunis kaupunki, jonka metropolialueen läpi virtaa monen sillan ylittämä Douro-joki. Joen toisella puolella etelärannalla sijaitsee kaupunki Vila Nova de Gaia. Vila Nova de Gaia luetaan Porton metropolialueeseen, joka käsittää yhteensä noin 1,5 miljoonaa asukasta. Kiemurainen joki kulkee myös läpi viininviljelyalueiden, joilta viljelijät ovat jo parin vuosisadan ajan kuljettaneet viinitynnyrit jokea pitkin kaupunkiin. Porto onkin erityisen kuuluisa portviinistään.

Itse Porton kaupungissa asuu noin 250000 asukasta, joten se ei ole varsinainen suurkaupunki, eikä tunnukaan siltä. Kulttuuri- ja historianälkäiselle kaupunki antaa paljon, sillä korkeatasoisia museoita, kirkkoja ja palatseja riittää. Porton Vanhakaupunki on valittu UNESCO:n maailmanperintökohdelistalle sen lukuisten historiallisten rakennusten ja arkkitehtuurin ansiosta. Vaikka kaduilla kävellessään voikin tuntea historian siipien havinaa, löytyy Portosta myös kauniita puistoalueita, rauhallisia uimarantoja, hyvää ruokaa ja juomaa sekä myös shoppailtavaa. Portossa pidemmät matkat taittuvat kätevästi metrolla kattavan metroverkoston ansiosta. Paras aika vierailla Portossa on toukokuun ja syyskuun välinen aika, jolloin on lämmintä ja aurinkoa riittää.

Serralves-museo, Porto
Serralves Museum Porto
Photo Credits: pedrosimoes7
Distribution license for the photo

Suuri Museu Fundação Serralves toimii Porton nykytaiteen museona, ja tarjoaa mahtavan kokoelman nykytaiteen mukaisia maalauksia, piirustuksia, esineasetelmia, veistoksia sekä musiikki- ja tanssiperformansseja. Serralves-museossa ei ole pysyvää näyttelyä ja esineistöä, vaan Guggenheim-museoiden tapaan sen näyttelyt ja esitykset vaihtuvat jatkuvasti. Monesti yksi tiettyyn teemaan sidottu näyttely voi vallata museorakennuksen tilat kokonaan. Museon 18 hehtaarin suuruisella pihamaalla voi tutustua nykytaiteellisiin veistoksiin. Maaseutumaiselta piha-alueelta löytyy esimerkiksi maahan upotettu valtava punainen ”kuokka”.

Casa da Musica -konserttisali, Porto
Casa da Musica Porto
Photo Credits: fortes
Distribution license for the photo

Futuristinen, 12-kerroksinen Casa da Musica on Porton musiikin kehto. Konserttisalissa on 1300 istumapaikkaa yleisölle, ja esiintymistila on muun muassa akustiikaltaan tarkkaan suunniteltu. Konserttisali toimii pääasiassa klassista ja akustista musiikkia esittävien orkestereiden esiintymispaikkana. Myös monet kansainväliset huippuorkesterit ovat esiintyneet Casa da Musicassa. Rakennuksen ylimmästä kerroksesta löytyy yksi Porton kaupungin parhaista ravintoloista italialaismenuineen. Ylin kerros on nimeltään ”Kool” rakennuksen suunnittelijan arkkitehti Rem Koolhaas mukaan.

Gaian ranta-alue ja sen portviinikellarit, Porto
Cais de Gaia Porto
Photo Credits: Relax
Distribution license for the photo

Douro-joen etelärannalla, Gaian puolella on alue nimeltään Cais de Gaia, jolta on hieno näkymä joelle ja sen rannalle ankkuroituihin suuriin veneisiin. Monet kuvat Porto-postikortteihin on kuvattu juuri tällä paikalla. Alueen tunnelma joen rannan kahviloineen ja ravintoloineen on ainutlaatuinen. Alueelta löytyy myös kuuluisat viinitynnyrien täyttämät portviinikellarit, joissa voi tutustua portviinin historiaan, sen valmistamiseen ja maistella viinejä. Paikkana Cais de Gaia sopii erinomaisesti vaikkapa romanttisen illallisen nauttimiseen.

Ribeiran ranta-alue, Porto
Ribeira Porto
Photo Credits: fortes
Distribution license for the photo

Cais de Ribeira on suosittu Porton puoleinen joenrannan alue, joka koostuu keskiaikaisista kaduista ja rakennuksista. Ribeiran osa Porton kaupunkia kuuluu kaikkein kuvauksellisimpiin paikkoihin kaupungissa pääasiassa värikkäiden keskiaikaisten rakennusten ansiosta. Alue kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohdelistalle. Kuten Gaian puoleinen ranta-alue, myös Ribeiran alue koostuu idyllisistä ravintoloista, kahviloista ja baareista. Ribeiran ilta- ja yöelämä on vilkasta, ja alueella järjestetään myös juhla-aikaan ilotulituksia. Ribeira-aukion keskellä suihkulähteestä nousee suuri pronssinen kuutio, joka on rakennettu Prinssi Henryn (Prince Henry the Navigator) kunniaksi. Kuuluisa tutkimusmatkailija syntyi aivan aukion vierellä vuonna 1394.

Avenida dos Aliados -keskuskatu, Porto
Avenida dos Aliados Porto
Photo Credits: lilivanili
Distribution license for the photo

Monumentaalisen komea Avenida dos Aliados on Porton pääkatu ja kaupungin sydän. Bulevardi kulkee korkeiden ja vanhojen rakennusten reunustamana Porton kaupungintalolle, jonka kellotorni nousee 70 metriin saakka. Hulppea kaupungintalo on rakennettu pääasiassa graniitista ja marmorista. Rakennuksen pihalla seisoo portugalilaisen kirjailijan Almeida Garrettin patsas. Avenida dos Aliadoksen toisessa päässä on aukio Praça da Liberdade, jonka patsas esittää kuningas Pedro IV:ttä istumassa hevosen selässä. Leveällä bulevardilla on tilaa myös kävelijöille ja pyöräilijöille ja sen varrella on useita kahviloita.

Porton kirkot São Francisco, Santa Clara ja Cedofeita, Porto
Church Porto
Photo Credits: eedrummer
Distribution license for the photo

São Francisco Church on portolaisista kirkkorakennuksista epätavallisin. Kirkko on rakennettu 1300-luvulla ja se sekoittaa goottilaista sekä barokkityylistä arkkitehtuuria. Varsinkin kirkon sisätilat kullattuine kattoineen ja pylväikköineen ovat kuin satukirjasta. São Franciscon hautakammio toimii nykyään museona. 1400-luvulla rakennettu Santa Claran kirkko on rokokoon ja barokin tyylinäyte. Kirkon rakentamisessa on poikkeuksellisesti käytetty rakennusaineena myös jonkin verran puuta. Ulkoapäin vaatimattoman näköinen kirkko sijaitsee pienen aukion laidalla, ja sitä voi olla vaikea löytää. Cedofeita on ainoa romaaninen yksilaivainen kirkkorakennus Portugalissa, jossa on kivinen katto. 1100- ja 1200-luvuilla rakennettu pieni kirkko on historiallisesti merkittävä.

Porton Katedraali, Porto
cathedral porto
Photo Credits: rivo
Distribution license for the photo

Porton Katedraali, Oporto Cathedral, on yksi Porton vanhimmista rakennuksista ja tärkeimpiä romaanisia monumentteja Portugalissa. Noin vuoden 1100 kieppeillä nykyiseen asuunsa korjattuun suureen linnoitusmaiseen kirkkorakennukseen kuuluu myös kivinen luostaripiha. Goottilaistyyliset, sinisistä ja valkoisista tiilistä rakennetut juhlavat käytävät risteilevät rakennuskompleksin sisällä. Katedraalia on restauroitu useasti vuosisatojen saatossa. Porton Katedraali sijaitsee Vanhassakaupungissa ja sen näköalapaikalta voi ihailla lähiseutuja.

Fozin alue, Porto
Foz Porto
Photo Credits: lilivanili
Distribution license for the photo

Foz sijaitsee aivan Porton metropolialueen länsiosassa meren rannalla. Hiekkarannan ja palmujen varjostaman puutarha-alueen lisäksi Fozista löytyy paljon kahviloita, baareja ja ravintoloita. Alueella voi harrastaa mini-golfia, pyöräilyä, skeittailua ja uida meressä. Fozin alue on erityisen suosittu kesäaikaan.

Clerigos-torni, Porto
Clerigos Porto
Photo Credits: lilivanili
Distribution license for the photo

Vuonna 1763 valmistunut Clerigos-torni oli aikoinaan korkein rakennelma Portugalissa 76 metrin korkeudellaan. Huipulta voi ihailla panoraamanäkymää Porton kaupungiin ja Douro-joen laaksoon. Barokkityylinen italialaisen arkkitehti Nasonin suunnittelema torni on edelleen merkittävä maamerkki Portossa. Lähellä tornia ovat Cordoarian puutarhat sekä Porton kaupungin keskiaikainen vankila.

Palacio da Bolsa, Porto
Upea Bolsan palatsi on 1800-luvulla neoklassiseen tyyliin rakennettu Porton pörssirakennus, joka toimii Porton ”vastaanottohuoneena”, sillä monet ulkomaiset valtiomiehet kutsutaan yleensä vierailulle palatsiin. Palacio da Bolsan koristeellinen ja soikeanmuotoinen arabihuone sekä Ptio das Naes -huone suurine kattoikkunoineen ovat rakennuksen kuuluisimpia huoneita.