Queenstown, Uusi-Seelanti – Parhaat top 10 nähtävyydet

Queenstown, Uusi-Seelanti
Queenstown
Photo Credits: wilf2
Distribution license for the photoQueenstown on alle kymmenen tuhannen ihmisen kaupunki Otagon alueella Uudessa-Seelannissa. Kaupunki on rakennettu S-muotoisen Wakatipu-järven ympärille lähelle vuoria. Queenstown on maailman seikkailuturismin kehto. Suosituimpia aktiviteetteja Queenstownissa ovat hiihtäminen ja laskettelu, veneellä hurjastelu meressä, benji-hyppely, pyöräily vuoristossa ja retkeily.

Queenstown on luultavasti saanut nimensä Kuningatar Victorian mukaan. Kaupunki on kuuluisa myös viini- ja ruokakulttuuristaan, ja lähellä keskustaa on pieni viinin valmistusalue sekä tietenkin loistavia ravintoloita ja baareja. Queenstownissa ei pienuutensa vuoksi ole sen kummempia nähtävyyksiä, ja kaupunki tarjoaakin turistille laajan kirjon eri aktiviteetteja.

Wakatipu-järvi, Queenstown
Queenstown sijaitsee Uuden-Seelannin kolmanneksi suurimman järven, kauniin Lake Wakatipun rannalla. Koska vuoret nousevat heti Wakatipun rannalta, järven vedenpinta nousee tasaiseen tahtiin ylös ja alas, ja vedenpinta laskee tai nousee 12 cm viidessä minuutissa. Vanhan Maori-aikaisen tarinan mukaan vedenpinta vaihtelee näin nopeasti syvyyksissä elävien hirviöiden sydämenlyöntien seurauksena. Järvelle pääsee lähiristeilylle vanhan TSS Earnslaw -höyrylaivan kyydissä tai pienemmillä purjeveneillä.

Seikkailuaktiviteetit, Queenstown
Turisteille suunnattuja urheilullisia seikkailuaktiviteetteja ja myös rauhallisempaa tekemistä on Queenstownissa paljon. Suosittuja aktiviteetteja ovat muun muassa hurjastelu Jet-veneillä, benji-hyppääminen, lumilautailu, varjoliitäminen, hiihtäminen, laskuvarjohyppääminen, retkeily, kuumailmapalloilu ja vuoristopyöräily. Benji-hyppäämisellä on vanhat perinteet Queenstownissa ja se on ainakin alkuaan merkittävä miehisyysriitti. Kaikkein korkeimmalta benji-hypyn voi tehdä 102 metrin korkeudesta, (The Pipeline Bungy) kanjonissa Shotover-joen yläpuolella. Kaikki Queenstownin turisteille suunnatut puuhastelut eivät toki ole rajuja, vaan esimerkiksi vuorille voi lähteä pienelle vaellukselle oppaan kanssa.

Skyline Gondola, Queenstown
Vaijerin avulla liikkuvalla gondolilla pääsee ylös vuorenhuipulle (Bob’s Peak), josta avautuu henkeäsalpaava näkymä alas kaupunkiin ja Wakatipu-järvelle. Gondoli kulkee yli 700 metrin matkan ylös 450 metrin korkeuteen vuorenhuipulle, jossa on ravintola ja kahvila. Queenstownin keskustasta on vain viiden minuutin kävelymatka gondolin lähtöpaikalle. Skyline Gondola on luultavasti tärkein must-do-aktiviteetti Queenstownissa vierailevalle turistille.

Queenstown Winter Festival, Queenstown
Perinteiset Queenstownin talvifestivaalit järjestetään kesä-heinäkuussa, ja ne kestävät kymmenen päivää. Kilpailu- ja tapahtumapaikkoina toimivat Coronet-vuorenhuippu, Earnslaw-puisto ja Queenstownin lahti. Festivaalit ovat olleet menestys jo kolmenkymmenen vuoden ajan ja se houkuttelee vierailijoita kaikkialta Uudesta-Seelannista, Australiasta, USA:sta, Japanista ja muualtakin maailmasta.