Rooma, Italia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Rooma, Italia
Rooma
Photo Credits: faithx5
Distribution license for the photoItalian pääkaupunki Rooma (Rome) sijaitsee Tiber-joen varrella Italian länsirannikolla. Roomassa, ”ikuisessa kaupungissa”, asuu noin 3 miljoonaa asukasta. Kaupunki pitää sisällään maailman pienimmän (44 hehtaaria) itsenäisen valtion, Vatikaanivaltion. Rooma on lähes 3000 vuotta vanha ja sen historiaan kuuluu monia eri aikakausia, ikiaikaista arkkitehtuuria sekä rakennuksia ja muistomerkkejä paavien ja keisarien valtakausilta. Roomassa pääsee tutustumaan muinaiseen länsimaiseen kulttuuriin ja arkkitehtuuriin, jota ei muualta juuri löydä.

Kaupungin historiallinen keskusta huokuu vuosituhansia vanhaa elämää ja romantiikkaa. Vanhojen monumenttien rinnalla elää kuitenkin myös moderni arkkitehtuuri. Kaupungista löytyy paljon kahviloita, pizzerioita, osterioita ja muita paikkoja jonne on mukava mennä istuskelemaan. Roomassa on lämpimintä kesäkuusta syyskuuhun, jolloin on yleensä kuumaa ja kuivaa. Lyhyehköt sadekuurot ovat kuitenkin yleisiä. Talvi Italiassa on viileä ja lyhyt.

Colosseum, Rooma
colosseum
Photo Credits: runneralan2004
Distribution license for the photo

Vuosisatoja veristen gladiaattori- ja eläintaistelujen areenana toiminut Colosseum, Flaviusten amfiteatteri, oli arkkitehtoorisesti mestarillinen rakennelma. Nykyään areenan rakennelmista on jäljellä rauniot. Colosseum otettiin käyttöön 80 vuotta Kristuksen syntymän jälkeen ja areenan katsomoihin tuppautui tuolloin samanaikaisesti useita kymmeniä tuhansia ihmisiä. Rooman keisari Titus avasi Colosseumin yleisölle sadan päivän mittaisen juhlinnan saattelemana, jonka aikana surmattiin tuhansia taistelijoita ja eläimiä. Toiminta Colosseumissa gladiaattoritaisteluineen lakkautettiin pakanallisena 400-luvulla keisari Theodosius II:n toimesta. Tämän jälkeen rakennusta on käytetty linnoituksena, sitä on ryösteltiin ja se jätettiin raunioitumaan. Colosseumin kiviä on käytetty muun muassa Pietarinkirkon rakennustöissä.

Vatikaanin museot, Rooma
vatican museums
Photo Credits: malouette
Distribution license for the photo

Vatikaanin museot sijaitsevat keskellä Roomaa pienessä Vatikaanivaltiossa. Museoiden näyttävät taidekokoelmat ovat avoinna yleisölle. Museoista merkittävimpiä lienee laaja Museo Etrusco, jossa on esineitä etruskien hautakaupungeista sekä muun muassa kreikkalaisia ja roomalaisia muinaisesineitä, sekä egyptiläismuseo Museo Egizio, joka on tärkeimpiä Egyptin historian kokoelmia maailmassa. Vatikaanin museoiden usean kilometrin mittainen museokompleksi pitää sisällään esineitä ympäri maailmaa: keskiajan taidetta, antiikin veistoksia, renessanssin mestariteoksia ja koruja.

Sikstuksen kappeli, Rooma
sixtus chapel
Photo Credits: Beyond Forgetting
Distribution license for the photo

Vatikaanissa sijaitseva Sikstuksen kappeli on osa Vatikaanin palatsia, ja se valmistui vuonna 1483. Kappelin mittasuhteina on käytetty Raamatussa kuvatun Jerusalemin temppelin mittasuhteita. Paavi Sixtus IV tilautti kappeliin mittaamattoman arvokkaat freskot sen ajan merkittävimmiltä taidemaalareilta. Freskot kuvaavat Raamatun tapahtumia sekä kuvia merkittävistä paaveista. Kuuluisimmat freskot kappelissa ovat Michelangelon Luomiskertomus ja Viimeinen tuomio. Esimerkiksi Viimeinen tuomio on valtava alttariseinään kiinnitetty fresko, jossa esiintyy lähes 400 ihmishahmoa. Freskojen valokuvaaminen on kiellettyä.

Forum Romanum, Rooma
forum romanum
Photo Credits: wili_hybrid
Distribution license for the photo

Forum Romanum on Roomassa sijaitseva alue, jonka ympärille Rooman kaupunki kasvoi. Forum Romanum oli merkittävä alue muinaisessa Roomassa, ja se toimi muun muassa poliittisen vallan, kaupanteon ja uskonnollisten menojen keskuksena. Alue on lukuisine merkittävine nähtävyyksineen oivallisesti rakennettu, ja kuvaa hyvin roomalaisen arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun edistyksellisyyttä. Forum Romanumin nähtävyyksiä: Maxentiuksen basilika (antiikin Rooman suurin basilika), Septimius Severuksen riemukaari, Tituksen riemukaari, Fokaksen pylväs, Lapis niger (pyhäkkö), sekä useita temppeleitä ja basilikoja.

Pietarinkirkko, Rooma
st. peter church rome
Photo Credits: faithx5
Distribution license for the photo

Pietarinkirkko (tai Pyhän Pietarin kirkko) toimii Vatikaanin pääkirkkona ja sitä pidetään suurimpana kirkkorakennuksena maailmassa. Kirkon pituus on yli 200 metriä, ja korkeus yli 130 metriä. Pietarinkirkko valmistui 1600-luvulla ja tarinan mukaan kirkko on rakennettu sille paikalle, jossa apostoli Pietari ristiinnaulittiin. Rakennuksen sisätilat ovat pitkälti barokkia ja loisteliaita yksityiskohtia. Pietarinkirkko pitää sisällään lukuisia merkittäviä teoksia, tärkeimpänä näistä Michelangelon mestariteos Pietà-veistos. Veistos esittää Jeesusta makaamassa kuolleena Neitsyt Marian sylissä. Pietarinkirkossa on myös Pyhää Pietaria esittävä patsas, jonka sileäksi kulunutta varvasta ovat ihmiset käyneet suutelemassa jo vuosisatojen ajan. Kirkosta löytyy myös useita paavien muistomerkkejä.

Pantheon, Rooma
pantheon
Photo Credits: roblisameehan
Distribution license for the photo

Pantheon on antiikinaikainen temppeli, joka on säilynyt kaikkein parhaiten Rooman ikivanhoista monumenteista. Pantheonin, kaikkien jumalien temppeli rakennettiin 100-luvulla vanhan tuhoutuneen temppelin paikalle. 500-luvulla temppeli muutettiin kristilliseksi kirkoksi, ja rakennusta on korjailtu vuosisatojen ajan. Pantheonin arkkitehtuuria ollaan ihmetelty ja ihasteltu läpi historian. Varsinkin temppelin kupoli on ollut suuri ihmettelyn aihe: sen rakennusaineena on käytetty ainakin sintteriä, tulivuorten tuhkaa sekä hohkakiveä, mutta sen rakennustapa ja tarkka materiaalikoostumus on edelleen selvittämättä. Temppeliin on 500-luvulta saakka haudattu lukuisia suurmiehiä, muun muassa kuninkaita ja taiteilijoita. Pantheonin temppelin ominaisia piirteitä ovat korinttilaistyylinen eteishalli jylhine pylväikköineen, kullatut pronssiovet, pyöreä sylinterimäinen sisätila ja korkea kupoli.

Trastevere, Rooma
trastevere rome
Photo Credits: iessi
Distribution license for the photo

Trastevere on Rooman luoteisosassa sijaitseva vanhoista kujista koostuva sokkeloinen ja tunnelmallinen taiteilijakaupunginosa, jonne kannattaa suunnistaa hengailemaan ja syömään. Alueella on paljon ravintoloita, kahviloita ja pikku kojuja, sekä varsinkin kesäisin alueella törmää mitä erilaisimpiin katutaiteilijoihin. Trasteveren aukiolla on suuri suihkukaivo ja Santa Maria -basilica.

Palatinus-kukkula, Rooma
palatino rome
Photo Credits: dorfun
Distribution license for the photo

Forum Romanumin ja Circus Maximuksen (nykyään puistoalue) välissä kohoava Palatinus-kukkula (Palatino, Palatium) lienee merkittävin Roomassa sijaitsevista kukkuloista. Kukkulla oli asutusta jo tuhat vuotta ennen Kristusta ja Rooman tasavallan aikana alueesta muodostui keisarien asuinpaikka sekä korkea-arvoisten sukujen asuinalue. Kukkulalla on runsaasti jäänteitä ja raunioita eri keisarisukujen rakennuttamista palatseista ja rakennuksista. Kukkulalta on löydetty 16 metrin syvyydestä juhlavasti koristeltu luola, jossa legendan mukaan naarassusi imetti antiikin Rooman perustajia Remusta ja Romulusta.

Caracallan kylpylät, Rooma
caracalla baths
Photo Credits: Patrick Denker
Distribution license for the photo

Caracallan kylpylät oli 200-luvulla keisari Caracallan rakennuttama kylpylärakennus, josta on jäljellä enää rauniot. Rakennuskompleksi oli ylii 200 metriä pitkä ja yli 100 metriä leveä, ja sinne mahtui samanaikaisesti kylpemään 1600 vierailijaa. Seinät olivat koristeltu mosaiikeilla, jotka esittivät muun muassa merihirviöitä, sankareita ja valmentajia. Rakennuksessa oli useita kylpylöitä, uima-altaita, kirjasto, pylväskäytäviä ja puutarha.

Espanjalaiset portaat, Rooma
spanish steps rome
Photo Credits: Ozchin
Distribution license for the photo

Espanjalaiset portaat (Scalinata di Spagna) nousevat kolmen eri pengermän muodossa ylös Trinità dei Montin kirkon sisäänkäynnille Piazza di Spagnan aukiolla. 138-askelman portaikko on rakennettu 1700-luvulla ja se toimii tärkeänä kohtaamispaikkana paikallisille asukkaille. Portaikon on suunnitellut arkkitehti Francesco De Sanctis.