San Francisco, Yhdysvallat – Parhaat top 10 nähtävyydet

San Francisco, Yhdysvallat
San Francisco”If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair”. San Francisco on vapaamielinen, sumuinen ja ruskeiden kukkuloiden kaupunki Kaliforniassa, Yhdysvaltain länsirannikolla noin 800 kilometriä Los Angelesia pohjoisempana. Kaupungin asukasluku on noin 860 tuhatta, mutta metropolialueen San Francisco Bay Arean väkiluku on noin seitsemän miljoonaa. San Franciscolla oli 1950- ja 1960-luvuilla tärkeä merkitys beatnikien ja hippiliikkeen syntyyn ja sen kehitykseen. Kaupunkia pidetään yhä USA:n eri vaihtoehtokulttuurien keskuspaikkana.

San Franciscon eteläpuolista alueella sijaitsee teknologiayritysten Piilaakso. Kaupungin alueista tunnetumpia ovat pilvenpiirtäjien ja kauppakatujen täyttämä keskusta, Downtown, Kiinan pienoismalli Chinatown ja vanhojen laivojen ja laitureiden Fisherman’s Wharf. Alueella vallitsee välimerenilmasto, ja sää on ympäri vuoden todella leuto. Kesäisin päivän ylin keskilämpötila on 15-20 lämpöastetta ja talvisin lämpötila on yleensä muutaman asteen plussalla, ja lunta ei sada koskaan. Paikallinen elämäntyyli on välitöntä, ventovieraitakin tervehditään ja heiltä kysytään kuulumisia.

Golden Gate Bridge, San Francisco
Golden Gate Bridge San Francisco
Photo Credits: Dawn Endico
Distribution license for the photo

Golden Gate -silta lienee San Franciscon kuuluisin nähtävyys. Silta yhdistää Marinin piirikunnan San Fransciscoon. Sillalla on pituutta yli 2,7 kilometriä, leveyttä 27 metriä ja korkeutta korkeimman tornin kohdalla yli 200 metriä vedenpinnasta mitattuna. Oranssinvärinen silta valmistui vuonna 1937 ja oli tuolloin pisin ketjusilta maailmassa. Ennen sillan valmistumista ainoa ja hankala keino päästä yli San Franciscon lahden oli lautta. Sillan ylittää nykyään noin 40 miljoonaa ajoneuvoa vuosittain. Golden Gate Bridgelta on tehty alas hyppäämällä sen historian aikana yli 1300 itsemurhaa, alle 30 ihmistä on selvinnyt 67 korkuisesta pudotuksesta veteen hengissä.

Alcatrazin saari, San Francisco
Alcatraz Island San Francisco
Photo Credits: Wildcat Dunny
Distribution license for the photo

Alcatraz oli alkuaan varuskunta, sen jälkeen USA:n pahamaineisin vankila, jossa virui monia tunnettujakin rikollisia kuten esimerkiksi Al Capone, Alvin Karpis ja Machine-Gun Kelly. Vankeja kohdeltiin huonosti ja olot olivat vankilassa kurjat. Saari sijaitsee San Franciscon lahden keskellä, joten pako saarelta lienee mahdotonta. Tunnetuin pakoyritys tapahtui vuonna 1962, jolloin kolme karkuria onnistui pakenemaan vankilan katolle. Karkulaisia yrittäneitä ei löydetty koskaan, mutta heidän uskotaan hukkuneen (elokuva Pako Alcatrazista, 1979). Alcatraz toimi vankilana vajaan 30 vuoden ajan vuoteen 1963 saakka. Nykyään vankilasaari toimii museona, jossa järjestetään opastettuja kiertokäyntejä. Museossa esitellään Alcatrazin historiaa ja siihen liittyviä esineitä ja valokuvia. Alcatraz Island julistettiin vuonna 1972 kulttuurihistorialliseksi muistomerkiksi ja kansalliseksi suojelukohteeksi.

Fisherman’s Wharf ja Coit Tower, San Francisco
Fisherman's Wharf and Coit Tower San Francisco
Photo Credits: jillclardy
Distribution license for the photo

San Franciscon koillisosassa sijaitsevassa kaupunginosassa Fisherman’s Wharfissa voi ihastella vanhoja laivoja, laitureita ja satamakulttuuria. Alueella on myös ravintoloita, kauppoja, huvipuisto, meriakvaario ja haukkuvia merileijonia. Fisherman’s Wharfissa on paljon nähtävää melko pienellä alueella ja paikka sopii hyvin esimerkiksi retkikohteeksi lapsiperheelle. Lähellä Fisherman’s Wharfia Telegraph Hillillä sijaitsee 63 metriä korkea Coit Tower, joka rakennettiin vuonna 1933 muistomerkiksi San Franciscon palomiehille. Tornista avautuu näköala kaupungin finanssialueelle, ranta-alueelle ja San Franciscon keskustaan.

Lombard Street, San Francisco
Lombard Street San Francisco
Photo Credits: fleecetraveler
Distribution license for the photo

Lombard-katu on kuuluisa sen noin neljänsadan metrin mittaisesta yksisuuntaisesta erittäin kiemuraisesta osuudestaan. Tässä kadun osassa on kahdeksan jyrkkää neulansilmämutkaa ja pientareelle on istutettu valtaisa määrä kukkia. Mutkat tehtiin tielle vuonna 1923 rinteeseen, sillä tuon ajan autot eivät jaksaneet nousta rinnettä suoraan ylös. Tiiliskivipäällysteiden ja mutkainen katu on vaarallinen vaikka mutkien kohdalla maksimiajonopeus on alhainen (alle 10km/h).

San Franciscon aasialaisen taiteen museo, San Francisco
Asian Art Museum of San Francisco
Photo Credits: angela n.
Distribution license for the photo

Asian Art Museum of San Francisco on yksi läntisen maailman suurimpia ainoastaan aasialaiseen taiteeseen keskittyviä museoita. Museo esittelee aasialaista taidetta ja kulttuuria läpi 6000 tuhatvuotisen aasialaisen kulttuurihistorian. Museon kokoelmat sisältävät yli 16000 esinettä aina pienistä jadekivistä monumentaalisiin kivi-, pronssi- ja puuveistoksiin, suurikankaisia maalauksia, nukkeja, aseita ja haarniskoja, keramiikka- ja posliiniesineitä, lakkatöitä, tekstiilejä, huonekaluja ja koritöitä. Näyttelyt on teemoitettu eri aasialaisten kulttuurisuuntausten mukaisesti.

Palace of Fine Arts, San Francisco
Palace of Fine Arts San Francisco
Photo Credits: jpvargas
Distribution license for the photo

Golden Gaten vieressä sijaitseva Kuvataiteiden Palatsi on kaunis roomalaisen ja kreikkalaisen arkkitehtuurin mukaisesti rakennettu rakennus, joka alunperin suunniteltiin vuoden 1915 Panama-Tyynimeri esityksen kunniaksi. Esitys nosti aikoinaan San Franciscon kurjuudesta jaloilleen. Rakennuksen näyttelyhalli toimii nykyään kotina Exploratoriumille, joka on taiteen ja tieteen interaktiivinen museo. Pihamaalta avautuu hieno näkymä merelle ja merenrantakaupunki Sausalitoon.