Shanghai, Kiina – Parhaat top 10 nähtävyydet

Shanghai, Kiina
Shanghai
Photo Credits: uniquebuildings
Distribution license for the photoKiinan suurin kaupunki, Shanghai, sijaitsee Kiinan itäosassa Huangpu-joen varrella ja se on Kiinan tärkein satamakaupunki ja talouden keskus. Shanghain talous kasvaa erittäin nopeasti (yli 10% vuosivauhtia) ja kaupunkiin rakennetaan jatkuvasti uusia pilvenpiirtäjiä ja muita futuristisen näköisiä rakennuksia. Huangpu-joki jakaa kaupungin kahteen osaan, joita kutsutaan nimillä Pudong ja Puxi. Shanghain väkiluvuksi ilmoitetaan yleensä 25-27 miljoonaa (2022).

Valtava metropoli ei nuku koskaan ja esimerkiksi liikenne on monin paikoin erittäin vilkasta. Valtavan Shanghain keskusta on sekoitus arkkitehtuuria eri aikakausilta. Shanghain subtrooppinen ilmasto on melko vaihteleva. Paras aika matkustaa kaupunkiin on syksy, jolloin on mukavan lämmintä eikä pitäisi sataakaan paljoa. Kesäaikana ilmasto voi olla hyvinkin lämmin, yli 40 plusastettakin päivällä. Shaghain talvi voi kuitenkin kosteankin ilman seurauksena tuntua kylmältä vaikka lämpötila harvoin menee pakkasen puolelle.

Bund-joenrantabulevardi, Shanghai
the bund shanghai
Photo Credits: tab2_dawa
Distribution license for the photo

Puxin kaupunginosassa sijaitseva Shanghain tunnettu maamerkki The Bund on rantakatu, josta avautuu hienot maisemat leveän Huangpu-joen yli aina Pudongin puolelle ja sen korkeisiin torneihin. Alueella on paljon kahviloita ja teehuoneita. Rantakadun varrella on paljon eurooppalaisen porvariston rakennuttamia vaikuttavan näköisiä kivitaloja. Varhain aamulla Bundin puistoalueille kokoontuu ihmisiä harrastamaan aerobicia, kung fua ja muita liikuntalajeja. Iltaisin bulevardi sopii vaikkapa romanttiseen iltakävelyyn. Alueelta löytyy myös legendaarinen Peace-hotelli (entinen Cathay) jonne voi mennä kuuntelemaan vanhojen kuuluisien jazz-muusikoiden musisointia. Pudongin puolelle pääsee värikkäästi valaistua Waitan-tunnelia pitkin joka kulkee joen alitse. Joelle pääsee myös Jangtse-jokiajelulle.

Oriental Pearl TV Tower, Shanghai
Oriental Pearl TV Tower shanghai
Photo Credits: livepine
Distribution license for the photo

Bund-rantakadun vastarannalla nousee maailman kolmanneksi korkein rakennus (Aasian korkein) Oriental Pearl TV Tower, jolla on korkeutta 468 metriä. Futuristisen tornin 350 metrissä sijaitsevalta ylimmältä näköalapaikalta avautuu huikea näköala joka suuntaan. Näkymästä voi ymmärtää Shanghain suuruuden: kaupunki näyttää jatkuvan joka puolella loputtomiin ja pilvenpiirtäjiäkin näkyy joka puolella. Tornin runkoon on rakennettu suuria palloja, joista alimmassa ja suurimmassa pallossa on Exhibition of Shanghai’s Urban development history -näyttely, joka yhdistelee vahakabinetin ja dioraman aineksia kekseliäästi ja esittää Shanghain historian ja kulttuurin nykyhetkeen saakka. Pallossa on lisäksi paljon avaruusaiheista nähtävää ja jopa vuoristorata sadan metrin korkeudessa. Toiseksi korkeimmasta suuresta pallosta (270 metrin korkeudessa) löytyy myös näköalatasanne ja matkamuustoja myyviä liikkeitä.

People’s Square, Shanghai
People's Square shanghai
Photo Credits: bjbrake
Distribution license for the photo

”Ihmisten aukio” on suuri kulttuurillinen ja sosiaalinen aukio ja puisto Puxin puolella. Paikkaa ympäröi Shanghai-museo, kaupungin toimistorakennukset, Grand-teatteri ja Shanghain kaupunkisuunnittelukeskus. Aukion alle on rakennettu suuri ostosalue. Suuri aukio puistoineen sopii hienosti rentoutumiseen ja paikalla voi vain istuskella ja ihmetellä tanssijoita, leijoja lennättäviä lapsia ja rullalautailijoita. People’s Square sijaitsee metrolinjojen risteyskohdassa ja on varsinkin viikonloppuisin hyvinkin vilkas.

Shanghai Museum, Shanghai
shanghai museum
Photo Credits: Axel Bührmann
Distribution license for the photo

People’s Squaren laidalla sijaitseva Shanghai-museo esittelee Kiinan täydellisimmän kokoelman vanhoista kiinalaisista muinaisesineistä ja jäännöksistä. Yksitoista galleriaa on jaettu maalauksiin, pronssitöihin, kuvaveistoksiin, keramiikkaan, kalligrafiaan, jade-esineisiin, Ming ja Qing dynastian huonekaluihin, kolikoihin, vaakunoihin ja alkuperäiskansojen taidetöihin. Museon pronssikokoelma on yksi maailman merkittävimmistä.

Shanghain tiede- ja teknologiamuseo, Shanghai
Shanghai Science and Technology Museum
Photo Credits: decade_null
Distribution license for the photo

Shanghai Science and Technology Museum sopii varsinkin lapsille ja lapsenmielisille. Museossa on sata näyttelyä, jotka on jaettu kuuteen pääkategoriaan. Earth Exploration esittelee maapallon fossiilikerrokset aina ytimeen saakka, Spectrum of Life tutustuttaa eläin- ja kasvimaailmaan simuloidussa sademetsässä, Light of Wisdom selittää havainnollisesti ja interaktiivisesti valon ja äänen perusperiaatteen, AV Paradisessa taas pääsee simulaattorissa lentokoneen ohjaamoon ja televisioon. Museossa on myös muita vaikuttavia näyttelyitä ja lisäksi kaksi IMAX-teatteria ja IWERKS 4D teatterin elämää-suuremmat-elokuvat.

YuYuan Garden, Shanghai
YuYuan Garden shanghai
Photo Credits: ginnerobot
Distribution license for the photo

Lähellä Shanghai Museumia sijaitseva YuYuan Garden (tai Yu Garden) on kauniista perinteisistä kiinalaisista taloista, punaisesta muurista, kivipäällysteisistä poluista, pienistä silloista, paviljongeista, lammista ja vanhoista puista muodostunut historiallisestikin merkittävä alue Shanghaissa. Alueen tunnetuimpia paikkoja ovat Huxining-teehuone jossa valtiovieraat nauttivat teetä, yhdeksän kulman silta jota pahan henget eivät vanhan legendan mukaan pysty kulkemaan, sekä basaari josta löytyy tavaraa joka lähtöön – erityisesti matkamuistoiksi.

Jade-buddhatemppeli, Shanghai
Jade Buddha Temple shanghai
Photo Credits: Sitomon
Distribution license for the photo

Jade Buddha Temple on Shanghain kuuluisin buddhalainen temppeli, jossa on jadekivestä tehtyjä buddhapatsaita. Patsaat on tuotu Kiinaan Myanmarista vuonna 1882. Temppeli on rakennettu perinteiseen Song-dynastian tyyliin. Temppeliä koristavat patsaiden lisäksi kirjoitukset ja maalaukset, joita tuiman näköiset ”punaiset vartijat” vartioivat. Temppelissä elää nykyään yli 70 munkkia.

Nanjing Lu -ostoskatu, Shanghai
Nanjing Lu shanghai
Photo Credits: d’n’c
Distribution license for the photo

Nanjing Lu on shoppailijan ostosparatiisi, josta löytyy ostoskeskuksia, vaate- ja koruliikkeitä pilvin pimein. Kysytyimpiä tavaroita alueella ovat helmet, silkki, jade-esineet, posliini ja batiikin tapainen puuvilla. Hinnat vaihtelevat kaupoittain suuresti ja kannattaa kierrellä hetken aikaa tarkkaillen hintoja ennen kuin alkaa tehdä ostoksia.

Shanghain kasvitieteellinen puutarha, Shanghai
Shanghai Botanical Gardens toimii kotina suurelle määrälle eri kukka- ja kasvilajeja. Alueen parasta antia ovat poppelikasvit, orkidea- ja ruusutarhat, eksoottiset linnut, perinteiseen tyyliin rakennettu kiinalainen puutarha ja pieni järvi, jonne pääsee polkemaan polkuveneellä.

Dongtai Lun antiikkimarkkinat, Shanghai
Varsinkin nuorten keskuudessa suositun ravintoloita ja erilaisia liikkeita sisällään pitävä trendikkään Xintiandin alueen lähellä on Dongtai Lu Antiques Market, pienistä kojuista ja myyntipaikoista koostuva alue jolta voi ostaa posliinia, jadekiviesineitä, antiikkia ja paljon muuta tavaraa. Tinkiminen on lähes pakollista ja alueelta voi tehdä todellisia löytöjä. Kannattaa kuitenkin olla varovainen: kaikki ei ole sitä miltä näyttää.