Tokio, Japani – Parhaat top 10 nähtävyydet

Tokio, Japani
Tokio
Photo Credits: wili_hybrid
Distribution license for the photoTiheästi asutettu Tokion (Tokyo) metropoli esikaupunkialueineen muodostaa maailman suurimman yhtenäisen kaupunkikeskittymän yli 37 miljoonalla asukkaallaan. Yleensä kaupungin väkiluvuksi ilmoitetaan 13-14 miljoonaa, varsinaisen Tokion kaupungin väkiluku jää kuitenkin alle 10 miljoonan. Tokio on Japanin keskus mitä tulee talouteen, teollisuuteen ja kulttuuriin, ja se on myös vastakohtien kaupunki. Tokio sijaitsee Tyynen valtameren rannalla ja suurin osa rakennuksista on 2-6 kerroksisia taloja.

Pilvenpiirtäjiä ei kovin paljon ole maanjäristysriskin vuoksi. Nyky-Tokiosta on vaikea uskoa että kaupunki on ehtinyt kaksi kertaa tuhoutua maan tasalle 1900-luvun aikana, sodan ja maanjäristyksen seurauksena. Tokiossa ei ole muista suurkaupungeista poiketen ydinkeskustaa, vaan kaupungissa on useita alueita, jotka ovat vilkkaita ja joita voi jokaista kutsua keskustaksi. Shinjuku-aluetta voi kuitenkin pitää Tokion sydämenä. Päivän keskilämpötila on läpi vuoden 10-30 astetta plussan puolella. Japanilaisille ruokakulttuuri on erittäin tärkeää, ja päivällisen nauttimiseen saatetaan käyttää pitkiä aikoja useine ruokalajeineen. Ruokalajit tosin ovat länsimaisille turistille usein todella vieraita.

Sensoji-temppelikompleksi, Tokio
Senso-ji Temple Tokyo
Photo Credits: EverJean
Distribution license for the photo

Sensoji (tunnetaan myös nimellä Asakusa Kannon) on hyvin suosittu buddhalainen temppelimuodostelma, joka sijaitsee Asakusa-nimisessä kaupungiosassa Tokiossa. Legenda kertoo, että vuonna 628 kaksi veljestä pyytivät Kannonin, Armon jumalattaren patsaan Sumida-joesta. Kun veljekset laskivat patsaan takaisin jokeen virran vietäväksi, se aina palasi heidän luokseen. Sensoji-temppeli valmistui Kannonin kunniaksi vuonna 645, ja se on Tokion vanhin temppeli.

Hozomon-pääsisäänkäynnin takana seisoo temppelikompleksin päärakennus ja viisikerroksinen pagodi, buddhalainen tornitemppeli. Asakusa-pyhäkkö, joka on rakennettu 1600-luvun puolivälissä, löytyy läheltä päärakennusta. Matkalla temppelille tulee vastaan yli 200 metriä pitkä ostoskatu, jolla myydään erilaisia japanilaisia matkamuistoja ja naposteltavaa.

Keisarin palatsi ja itäiset puutarhat, Tokio
Tokyo Imperial Palace and Gardens
Photo Credits: jpvargas
Distribution license for the photo

Keskellä Tokiota sijaitseva laaja vihreä puistomainen alue on osa suurempaa palatsialuetta, joka toimi aikoinaan Japanin keisarin kotina. Palatsi on avoinna yleisölle. Alueella on linnan tornien raunioita, vallihautoja, muureja, sisääntuloportteja ja vartiotorneja. Sisällä palatsialueella on laajalla alueella kauniita puutarhoja. Palatsialue tuhoutui pommituksessa toisen maailmansodan aikana.

Shibuya, Tokio
Shibuya District Tokyo
Photo Credits: David Ooms
Distribution license for the photo

Shibuya on luultavasti Tokion trendikkäin alue, joka on vilkas ja jossa tapahtuu aina jotain odottamatonta. Alue sijaitsee vilkkaan Shibuyan rautatieaseman läheisyydessä. Hachiko Plaza on suosittu paikka, jossa ihmiset viettävät aikaa ystäviensä kanssa ennenkuin poistuvat Tokion yöelämään. Shibuyassa järjestetään muun muassa muotinäytöksiä ja alue pitää sisällään muodikkaita erikoisliikkeitä, tavarataloja, kahviloita jne. Paikka sopii hyvin shoppailuun.

Tokyo Tower, Tokio
Tokyo Tower
Photo Credits: rdesai
Distribution license for the photo

Tokio-torni muistuttaa paljon Pariisin Eiffel-tornia ja on hiukan sitä korkeampi. Tokio-torni avattiin yleisölle 1958 ja se on 333 metriä korkea. Tornin ulkorakenteet on maalattu oranssilla ja valkoisella maalilla turvallisuussyistä lentoliikennettä ajatellen. Tornista lähetetään viittä radioasemasignaalia ja yhdeksää TV-asemasignaalia. Noin 250 metrin korkeudessa sijaitsee näköalatasanne, josta avautuu varsinkin iltaisin henkeäsalpaava näkymä alas kaupunkiin ja sen neonvalomereen.

Kuvataiteiden Nezu-instituutti, Tokio
Nezu Art Museum
Photo Credits: cytech
Distribution license for the photo

Nezu Institute of Fine Arts on sisä- ja ulkotiloissa toimiva instituutti, joka esittelee yli seitsemän tuhatta japanilaista ja kiinalaista taideteosta eri aikakausilta: maalauksia, keramiikkaa, kalligrafiaa, papyruskääröjä, tekstiilejä, lakkatöitä, kuvaveistoksia, buddhalaista ja Shinto-taidetta ja niin edelleen. Instituutti on saanut nimen perustajansa mukaan 1940-luvulla. Tuhansien taide-esineiden joukosta löytyy myös esineitä, jotka ovat määritelty kansallisaarteiksi ja tärkeäksi kulttuuriomaisuudeksi.

Ueno-puisto, Tokio
Ueno Park Tokyo
Photo Credits: tie78reu
Distribution license for the photo

Ueno Park on merkittävä Tokion kulttuurin keskus. Puisto pitää sisällään merkittäviä temppeleitä, alttareita, kulttuurillisia instituutioita ja museoita. Ueno-puistossa sijaitsee muun muassa kansallismuseo, tiedemuseo ja eläintarha. Uenosta löytyy myös järvi, jonne pääsee veneilemään vuokraamalla veneen. Uenon alue houkuttelee erilaisia ihmisiä: kiinalaisia maalaisia, shoppaajia, koululaisia, ulkomaalaisia ja kodittomia. Ueno Park on kauneimmillaan huhtikuussa kun kirsikkapuut alkavat kukkia.

Tokion kansallismuseo, Tokio
Tokyo National Museum
Photo Credits: timtom.ch
Distribution license for the photo

Tokyo National Museum on vanhin (1872) ja suurin museo Japanissa. Museokokoelmat esittelevät kattavasti Aasian eri taidemuotoja arkeologisia esineitä painottuen kuitenkin pääasiassa Japanin kulttuuriperimään. Museossa on yli 110000 taide-esinettä, joista pieni osa on kansallisaarteita ja tärkeää kulttuuriomaisuutta. Museossa harjoitetaan myös tutkimus- ja koulutustoimintaa. Tokion kansallismuseo sijaitsee Ueno-puistossa Taito-ku-kaupunginosassa.

Ginza, Tokio
Ginza District Tokyo
Photo Credits: Sofia Brightsea
Distribution license for the photo

Legendaarinen Ginzan alue on kuuluisa ravintoloistaan, taidegallerioista ja ylellisyystavarataloistaan. Nykyiseen muotoonsa Ginzaa alettiin rakentamaan englantilaisen arkkitehdin Thomas Watersin johdolla 1800-luvun loppupuolella, sen jälkeen kun alue paloi tulipalossa maan tasalle. Suurta osaa eurooppalaistyylisistä rakennuksista ei ole enää kuitenkaan jäljellä, mutta jotkin vanhimmat rakennukset ovat kuitenkin säilyneet, kuten esimerkiksi Wako-rakennus kellotorneineen.

Sengakuji-temppeli, Tokio
Shinagawassa sijaitseva pieni Sengakuji Temple on yksi vanhan Tokion kuuluisimmista ja romantisoiduimmista maamerkeistä 47 samurain hautapaikan johdosta. Suuri osa japanilaisista tuntee tarinan 47 samuraista paremmin kuin hyvin, ja tarinaa pidetäänkin jonkinlaisena kansallislegendana. Tositapahtumiin perustuva tarina sijoittuu 1700-luvulle, jolloin samuraiden isäntä, Asano, hyökkää häntä loukannutta hoviherra Kiraa vastaan ja haavoittaa tätä. Tämän itsehillinnän menettämisen seurauksena Asano joutuu tekemään seppukun, rituaalisen itsemurhan. Isäntänsä kuoltua, 47 entistä samuraita alkavat suunnitella kostoa ja Kiran salamurhaa soluttautumalla muuhun väestöön ja löytääkseen hoviherran. Vuoden salaliiton jälkeen entiset samurait hyökkäävät virkamiehen taloon ja tappavat Kiran. Salaliittolaiset vievät Kiran pään entisen isäntänsä haudalle ja antautuvat samurai-armeijan ylipäällikölle, shogunille. Shogun päättää ettei salaliittolaisia teloiteta ja sallii heidän tehdä rituaalisen itsemurhan samoin kuin heidän edesmennyt isäntänsä. Entiset samurait haudataan isäntänsä haudan viereen.