Tukholma, Ruotsi – Parhaat top 10 nähtävyydet

Tukholma, Ruotsi
Tukholma
Photo Credits: Eoghan OLionnain
Distribution license for the photoRuotsin pääkaupunki Tukholma (Stockholm) sijaitsee Itämeren rannikolla maan itäosassa. Itse Tukholmassa asukkaita on vajaa 1 miljoona (2022), ja kaupungin metropolialueella noin 2,2 miljoonaa. Tukholma on ollut Ruotsin tärkeä taloudellinen ja poliittinen keskus jo useiden vuosisatojen ajan.

Luonnonkaunis Tukholma on parhaimmillaan kesäaikaan, idyllisen Vanhankaupungin lisäksi kannattaa suunnistaa myös vanhojen puutalojen ja näköalapaikkojen Södermalmille, paljon museoita sisältävälle Östermalmille ja etnisten ravintoloiden ja antiikkikauppojen Norrmalmille. Hyvän kuvan 14 saarella sijaitsevasta Tukholmasta saa myös vesikiertoajelulla, jolla voi tutustua eri kaupunginosiin. Meri on hallitseva elementti Tukholmassa, ja se ympäröikin keskustaa joka puolelta. Ilmasto Tukholmassa on hiukan lauhempi kuin Suomessa, lämmin sää jatkuu usein pitkälle syksyyn.

Merkittävimmät Tukholman nähtävyydet ovat melko pienellä alueella ja niihin ehtii tutustua parin päivän kestoisen visiitin aikana kaupungissa.

Tukholman Vanhakaupunki, Tukholma
stockholm gamla stan
Photo Credits: lyng883
Distribution license for the photo

Tukholman Gamla Stan on Tukholman vanhin kaupunginosa, jonka ympärille kaupunki alkoi vähitellen laajentua vuosisatoja sitten. Suurin osa kaupunginosasta sijaitsee Stadsholmenin saarella. Vanhassakaupungissa sijaitsevat Kuninkaanlinna sekä lukuisia merkittäviä museoita kuten Aarrekammio (Skattkammaren), Varuskamari (Livrustkammaren) ja Nobelin museo. Alueelle mahtuu myös useita kirkkoja, Ruotsin valtiopäivätalo, sekä paljon kauppoja, ravintoloita ja kahviloita.

Kuninkaallinen linna, Tukholma
kungliga slottet stockholm
Photo Credits: cfleizach
Distribution license for the photo

Tukholman kuninkaallinen linna (tai Tukholman linna) sijaitsee Vanhassakaupungissa ja on kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Linna valmistui nykyiseen muotoonsa lopulta vuonna 1770, rakennustöiden hidasteltua muun muassa sodan vuoksi. Nykyään linna on Ruotsin kuninkaan asunto ja hänen työpaikkansa. Kuninkaallisen linnan edustustilat ovat avoinna yleisölle. Linnan komeat julkisivut, portaikot ja paraatihuoneet, sekä rokokoon ja klassismin sekoitus sisutuksessa kuvastavat vanhan suurvallan mahtipontisuutta sekä edistyksellistä arkkitehtuuria.

Skansen, Tukholma
skansen stockholm
Photo Credits: Percita
Distribution license for the photo

Skansen on 1800-luvun lopulla perustettu eläintarha ja ulkoilmamuseo, joka sijaitsee Djurgårdenilla Tukholman eteläosassa. Djurgårdenin puistoalue on suosittu turistikohde. Skanssenin tarkoituksena on sen perustajan, Arthur Hazeliuksen mukaan esitellä Ruotsin luontoa ja elämää eri ajanjaksoilta. Skansenin nähtävyyksiä ovat kaupunkikortteli, Segloran kirkko, Ekhärädin kartano, postitalo, Skogaholmin kartano ja pääasiassa pohjoismaisista eläinlajeista koostuva eläintarha.

Gröna Lund -huvipuisto, Tukholma
gröna lund stockholm
Photo Credits: m.prinke
Distribution license for the photo

Ruotsin vanhin huvipuisto Gröna Lund sijaitsee myös Djurgårdenilla, joka on etenkin lapsiperheiden suosiossa Tukholman vierailullaan. Huvipuistosta löytyy laitteita isommille ja pienemmille lapsille. Euroopan korkeimman vapaapudotuksen voi kokea Fritt Fallissa, jossa on mahdollisuus vapaaseen pudotukseen 80 metristä ja 80 km tuntivauhdissa.

Vasa-museo, Tukholma
vasa ship stockholm
Photo Credits: gringologue
Distribution license for the photo

Djurgårdenilla sijaitseva Vasa-laivaa esittelevä museo on yksi Tukholman suosituimmista. Neitsytmatkallaan 1600-luvulla uponnut Vasa-laiva nostettiin vuonna 1961 ylös meren pohjasta, ja se kunnostettiin. Hyvin säilynyttä laivaa käy vuosittain katsomassa miltei miljoona vierasta vuosittain. Suuren sotalaivan kallisarvoisimpia esineitä ovat pronssista taotut kanuunat.

Tukholman kaupungintalo, Tukholma
stadshuset stockholm
Photo Credits: m.prinke
Distribution license for the photo

Vuonna 1923 valmistunut kansallisromanttiseen tyyliin rakennettu Tukholman kaupungintalo on yksi tunnetuimmista rakennuksista Tukholmassa. Rakennuksessa on kokoussaleja, tavallisia konttorihuoneita ja näyttäviä juhlasaleja. Nobel-palkinnon juhla-ateria tarjoillaan vuosittain kuuluisimmassa salissa, Blå hallenissa. Kaupungintaloon kuuluu myös 106 metriä korkea torni, jonka huipulla on Tre Kronor -symboli. Tukholman kaupungintalo sijaitsee Kungsholmenilla, Tukholman keskustassa.

Sergelin tori ja kulttuuritalo, Tukholma
sergels torg stockholm
Photo Credits: pellesten
Distribution license for the photo

Tukholman keskustassa sijaitseva Sergelin tori on kuuluisa aukio, jonka keskellä seisoo lasinen, 37 metriä korkea pylväs. Pylväs on sijoitettu suihkulähteen keskelle. Sergelin torilla sijaitsevassa kulturhusetissa voi tutustua erilaisiin kulttuurinäyttelyihin ja rakennuksessa on esimerkiksi kolme erilaista kirjastoa. Kulttuuritalosta löytyy paljon mielenkiintoista toimintaa myös lapsille. Tukholman kulturhusetia voi sanoa eri taidelajien keskuspaikaksi Tukholmassa.

Bergius – Kasvitieteellinen puutarha, Tukholma
Tukholman kaakkoisosassa sijaitseva vuoristojen, tropiikin ja autiomaiden kasveja esittelevä tunnettu Bergiuksen puutarha on perustettu 1700-luvulla. Kasvitieteellinen puutarhan valikoimiin kuuluu yli 9000 erilaista kasvia. Suuren puutarhan suosittuja nähtävyyksiä ovat Edvard Anderssonin kasvihuone, yrtti- ja marjaviljelmät, sekä Victoriatalo, josta löytyy muun muassa maailman suurin lumme.

Luonnonhistoriallinen museo, Tukholma
Tukholman Luonnonhistoriallisessa museossa voi tutustua olemassaolevien eläinten lisäksi myös esihistoriallisiin eläimiin aina hirmuliskoista ja dinorauruksista pieniin meren eläviin. Museon tiloissa oleva Cosmonova-IMAX-elokuvateatteri esittelee jättikokoisella kankaalla mielenkiintoisia elokuvia. Useat filmit vaativat ruotsinkielen ymmärtämistä.