Venetsia, Italia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Venetsia, Italia
Venetsia
Photo Credits: Chiara Marra
Distribution license for the photoItalian koillisosassa Adrianmeren rannikolla sijaitseva ainutlaatuinen ja kaunis (ja myös kallis) Venetsia (Venice) koostuu 118 saaresta. Kaikki liikenne kaupungissa tapahtuu joko jalkaisin tai veneiden avulla. Pikkusaaria yhdistää toisiinsa kanaalien yli kaartuvat sillat, joita on Venetsiassa 354 kappaletta. Itse Venetsian kaupungissa asuu alle 280000 asukasta, mutta lähellä sijaitsevan Padova-kaupungin kanssa se muodostaa noin 1,6 miljoonan asukkaan kaupunkikeskittymän. Venetsian keskuksena toimii tunnettu Piazza San Marco, josta löytyy monia kuuluisia nähtävyyksiä, muun muassa Ducale-palatsi, kirkko ja sen kellotorni. Venetsian pääkanava on Canale Grande, 30-70 metriä leveä ja neljä kilometriä pitkä kanaali.

Venetsia perustettiin jo 100-luvulla ja se on toiminut itsenäisenä kaupunkivaltiona ja Itävallan siirtokaupunkina ennen kuin siitä lopulta vuonna 1866 tuli osa Italiaa. Venetsia on ennen kaikkea romanttinen lomakohde gondoleineen ja ikivanhoine rakennuksineen ja nähtävyyksineen. Kaupunki ei nykymuodossa eroa paljoa 1500-lukulaisesta versiostaan. Venetsian kaupunki on pinta-alaltaan pieni, joten koko kaupunkiin pystyy hyvin tutustumaan jalkaisin yhden päivän aikana. Vähäsateisessa ja talvisin leudossa Venetsiassa on toukokuusta kesäkuuhun lämmintä tai kuumaa, ja kesä-heinäkuussa ruuhkaista kun turistilaumat saapuvat kaupunkiin. Venetsia on mystinen kaupunki, joka vajoaa hitaasti kohti meren pohjaa ja kohti vääjäämätöntä tuhoaan. Tosin tutkimusten mukaan voi olla että vajoaminen olisi pysähtynyt, mutta tästä ei ole varmuutta.

Rialton silta, Venetsia
rialto bridge venice
Photo Credits: Andy Hay
Distribution license for the photo

Rialton silta on vanhin pääkanava Canale Granden ylittävä ja Venetsian kuuluisin silta. Ensimmäinen versio sillasta oli 1100-luvulla rakennettu ponttoonisilta, mutta se korvattiin seuraavalla vuosisadalla Rialton torin kehityksen ja liikennemäärän kasvaessa puisella sillalla. Nykyinen Rialton silta on tehty kivestä, ja sen suunnitteli ja rakennutti Antonio da Ponte 1500-luvun lopulla. Jykevä kivinen kaarisilta on 48 metriä pitkä, ja sen ali kulkee jatkuvasti gondoleita ja veneitä.

Basilica di San Marco -kirkko, Venetsia
Basilica di San Marco venice
Photo Credits: tiseb
Distribution license for the photo

Piazza San Marcolla, San Marcon aukiolla sijaitseva Basilica di San Marco (Pyhän Markuksen kirkko) on jylhä ja suuri basilikatyylinen kirkko, joka valmistui vuonna 1094. Kirkon seinillä on suuri määrä erilaisia uskonnollisia mosaiikkeja ja maalauksia ympäri maailmaa. Kirkon lattiat ja seinät ovat päällystetyt erivärisillä marmoreilla. Tunnetuimpia muinaisjäännöksiä San Marcon basilikassa ovat Nicopeian Madonna-ikoni ja kultainen taulu, johon on upotettuna jalokiviä ja jossa esiintyy Raamatun henkilöitä. Rakennuksen fasaadi- ja kupoli edustavat bysanttista arkkitehtuuria. Kirkon kellotornissa lähes 100 metrin korkeudessa riippui aikoinaan suuria puuhäkkejä, jonne oli lukittu rikollisia kärsimään tuomiotaan.

Ca’ d’Oro -palatsi, Venetsia
Palazzo Santa Sofia venice
Photo Credits: ezioman
Distribution license for the photo

Canale Grande varrella sijaitseva Ca’ d’Oro (Palazzo Santa Sofia) yksi vanhimmista ja kauneimmista palatseista Venetsiassa. Palatsia kutsutaan myös kultaiseksi palatsiksi sen kullattujen ja polykromattujen ulkoseinäkoristeiden vuoksi. Canale Grandelta on suora pääsy palatsin eteishalliin. Goottilaistyylinen Ca’ d’Oro valmistui vuonna 1430, ja se vaihtoi historiansa aikana tiuhaan tahtiin omistajaa, kunnes vuonna 1922 palatsi määrättiin valtion omistukseen.

Ca’ Rezzonico -taidemuseo, Venetsia
Ca Rezzonico venice
Photo Credits: zedecoh
Distribution license for the photo

Ca’ Rezzonico on yksi tunnetuimmista taidemuseoista Venetsiassa. Museopalatsi on omistettu 1700-luvun Venetsialle, ja sen sisätilat on pyritty restauroimaan sen mukaisesti. Arkkitehti Giorgio Massarin suunnittelemassa palatsissa on lukuisia kuuluisien taiteilijoiden freskoja ja maalauksia. Rakennusta alettiin rakentaa vuonna 1649 ja siitä oli tarkoitus tulla barokkityylinen, mutta rakennuksen omistava Bon-perhe joutui myymään palatsin rahapulassa Giambattista Rezzonicolle, jonka mukaan palatsi myöhemmin nimettiin.

Saaret Burano, Torcello ja Murano, Venetsia
burano venice
Photo Credits: doegox
Distribution license for the photo

Kauempana Venetsian kaupunkikeskittymän pohjoispuolella lähekkäin sijaitsevat Burano- ja Torcello-saari ovat suosittuja vierailukohteita, jonne pääsee esimerkiksi vesibussilla. Kaunis Buranon saari oli aikoinaan suosittu saari kalastajien keskuudessa, siellä on paljon värikkäitä taloja sekä ravintoloita. Torcello-saarella sijaitsee Venetsian vanhin kirkko ja suosittu hotelli Locanda Cipriano, jonka tiloissa on yksi Venetsian kuuluisimmista ravintoloista. Murano-saari sijaitsee aivan Venetsian vieressä. Murano on kuuluisa lasistaan, saarella on valmistettu Murano-lasia jo 1200-luvulta lähtien. Saarella sijaitsee myös lasimuseo. Murano-saari siltoineen ja kanaaleineen on kuin Venetsian pienempi versio, saari koostuu itseasiassa viidestä pienestä saaresta. Muranolla sijaitsee myös upea Santi Maria e Donato -kirkko.

Lido-hiekkasärkkä, Venetsia
lido venice
Photo Credits: pandemia
Distribution license for the photo

Lido on Venetsian kaakkoispuolella sijaitseva 15 kilometriä pitkä saari ja hiekkasärkkä, jolla asuu parikymmentätuhatta asukasta. Saarella on Venetsian ainoa uimaranta. Vuosittainen Venetsian filmifestivaali järjestetään Lido-saarella syyskuussa. 1200-luvulla saari toimi Venetsian sotilasleirinä, jonne oli saarrettuna kymmeniä tuhansia ristiretkeläisiä. Nykyään saari on suosittu retkikohde varsinkin kesäaikaan.

Palazzo Ducale -palatsi, Venetsia
palazzo ducale venice
Photo Credits: wahoowadad
Distribution license for the photo

Palazzo Ducale (Dogen palatsi) on arkkitehtuuriltaan islamilaisen ja goottilaisen arkkitehtuurin yhdistelmä. Neliön muotoiseen palatsiin kuuluu suuri sisäpiha, ja sen seinillä riippuu monia Venetsian kuuluisimpia taideteoksia. Alunperin 800-luvulla rakennettu rakennus on palanut maan tasalle historiansa aikana kaksikin kertaa, ja nykyinen versio on Pietro Piccolon 1500-luvulla rakennuttama palatsi. Palatsin merkittävin tila lienee suuren johtokunnan huone, Sala del Maggior Consiglio, jota valtion lakia säätävä elin piti aikoinaan kokouspaikkanaan.

Canal Grande -kanaali, Venetsia
canal grande venice
Photo Credits: Chiara Marra
Distribution license for the photo

Venetsian kahteen osaan halkaiseva pääkanaali Canal Grande on itsessään nähtävyys, tai ainakin gondoli- tai vesibussiajelulla kanavaa pitkin saa hyvän kuvan Venetsiasta ja sen merkittävistä rakennuksista. Canal Granden varrella sijaitsee useita tunnettuja Venetsian palatseja, kirkkoja, taidemuseo Galleria dell’Accademia ja Oopperatalo La Fenice.

Santa Maria della Salute -kirkko, Venetsia
Santa Maria della Salute venice
Photo Credits: killerz298
Distribution license for the photo

Santa Maria della Salute on Neitsyt Marian kunniaksi rakennettu barokkityylinen pyhättö. Kirkko sijaitsee aivan Canal Granden suulla näyttävällä paikalla. Kirkko on rakennettu 1600-luvulla, jolloin Venetsiassa raivosi rutto. Vuonna 1630 ruttotauti tappoi lyhyessä ajassa kolmasosan kaupungin asukkaista ja useita satoja ihmisiä joka päivä. Silloinen valtiopäämies doge Nicolò Contarini lupasi rakentaa komean kirkon jos ruttotauti häviää kaupungista. Seuraavana vuonna rutto hävisi Venetsiasta, ja kirkkoa alettiin rakentaa. Massiivisen kupolin omaava ja arkkitehtuuriltaan loitokas rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1687. Kirkon nimeen kuuluva sana salute tarkoittaa pelastusta ja terveyttä.

Huokausten silta, Venetsia
ponte dei sospiri venice
Photo Credits: -padawan-
Distribution license for the photo

Palazzo Ducalen ja vankilan yhdistävä Ponte dei Sospiri eli Huokausten silta ei sinänsä ole kummoinenkaan nähtävyys, mutta se on tunnettu vanhan 1800-lukulaisen tarinansa mukaan, jolloin lordi Byronin mukaan vangit mennessään vankilaan ja ylittäessään sillan näkivät viimeisen kerran auringonvalon ja huokaisivat.